[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] K [/dropcap]ävin lauantaina Porvoossa seuraamassa Klaus Schöneichin ”Crookedness of the horse” kurssin ensimmäistä päivää. Aamupäivällä oli kolme tuntia teoriaa ja loppupäivän Schöneich katsasti kurssilaisten hevosia. Herra Schöneich oli varsinainen persoona ja hyvin perillä siitä mikä tekee hevosesta vinon. Hevosen vinouteen liittyy kurssilta jäi erityisesti mieleen kolme keskeistä ajatusta:

  • Hevosen kätisyys, eli se etujalka jolle hevonen haluaa ottaa enemmän painoa. Tämä ei välttämättä ole sama puoli, johon hevonen tuntuu jäykemmältä selästä mutta kätisyys selittää hevosen vinouden. Oikeakätinen hevonen kaatuu lapa edellä sisään oikeaan kierrokseen ja siirtää takaosaa voltilla ulospäin. Vasempaan kierrokseen tällä hevosella on helpompaa voltilla mutta se taipuu liikaa sisäänpäin ja takaosa työntää painoa ulkoetu jalalle, jolloin ratsastaja joutuu ulkoavuilla estämään hevosta laajentamasta volttia ulospäin.
  • Trapezius lihas, jonka tulisi kannatella hevosen runkoa ja antaa etujaloille tilaa liikkua. Jos hevosta lähdetään ratsastamaan eteen alas ilman, että hevosen takajalat astuvat kunnolla alle, ollaan muutaman vuoden päästä tilanteessa, jossa hevonen liikkuu etupainoisena rasittaen etusiaan.
  • Hevosen selän liike ylöspäin. Joka askeleelta hevosen selän tulisi joustaa ylöspäin. Tämä tarkoittaa, että hevonen astuu takaosallaan alle ja kannattelee runkoaan. Vasta tällä tavalla liikkuvaa hevosta voi lähteä työstämään eteenpäin.

[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] H [/dropcap]aasteet sinänsä tuntuivat tutuilta, mutta ongelman ydin selkeytyi minulle huomattavasti. Vähintään 80% kaikista hevosista liikkuvat Schöneichin mukaan vinosti. Schöneich työskenteli hevosten kanssa pyöryaitauksessa kapsonissa. Minulta jäi näkemättä kurssin toinen ja kolmas päivä, jolloin Schöneich varsinaisesti aloitti hevosten muuttamisen.

[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] H [/dropcap]eti suraavana päivänä kokeilin miltä omien hevosten liikkeet näyttävät pienellä voltilla ja miten kätisyys vaikuttaa liikkeisiin. Kurssilla opin ymmärtämään hevosta taas paremmin mutta vielä on paljon käytännön harjoituksia edessä ennen kuin ymmärrän kaiken kurssilla kuulemani. Anders Erikssonin kurssin jälkeen palat alkoivat hitaasti asettumaan paikoilleen. Muistan vielä sen hienon hetken kuukausia kurssin jälkeen kun vihdoin ymmärsin ja tunsin mitä hän oikeasti tarkoitti hyvällä ulko-ohjastuella.  Jään odottamaan Schöneichin sanojen muuttumista käytännöksi!

Kuva lainattu Schöneichin sivuilta www.arr.de

[facebook]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Categories: Kaikki

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *