[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] I [/dropcap]hminen näkee kentän suorakaiteen muotoisena tasaisena ja turvallisena alueena harrastaa hevosen kanssa. Myös ihminen, jolle ratsastuskenttä ei ole kovinkaan tuttu käsitteenä, ymmärtää melko varmasti mitä tarkoitamme kun pyydämme häntä ”seuraamaan uraa” ja hän myös ymmärtää mitä ”kulmat” ovat.
[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] H [/dropcap]evonen näkee kentän aivan omalla tavallaan. Vapaaksi päästetty hevonen painaa mieleen mistä tähän ”loukkuun” joutui, eli miten sieltä tarvittaessa pääsee pois. Utelias hevonen jouksee mielellään kentän ympäri mutta palaa usein takaisin kentän portille tai maneesin ovelle, josta tuli sisään. Jos hevonen karkaa tarhasta, se karkaa useimminten portin kautta vaikka jokin muu osa aidasta olisi heikompi tai helpommin hypättävissä. Ihmiselle suljettu portti tuo turvallisuuden tunteen siitä, ettei hevonen voi karata kentältä. Hevonen jatkaa kentän ajattelemista omalla tavallaan myös silloin kun istumme hevosen selässä tai kun ohjasajamme sitä. Hevosen käsitys kentästä kannattaa pitää mielessä varsinkin kun nostaa nuorella hevosella laukkaa tai jos hevosella on tapana nostaa väärä laukka.
[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] A [/dropcap]lla oleva kuva esittää mitä hevonen ajattelee portin vastakkaisella puolella olevalla pääty-ympyrällä. Portti on merkitty katkoviivalla ja voltin kulusuunta mustalla nuolella. Vihreällä merkityllä puoliskolla hevonen on kanssamme samaa mieltä siitä, että kannattaa nostaa vasen laukka, sillä vasemmassa laukassa pääsisi parhaiten pois kentältä. Voltin toisella puoliskolla hevonen on kanssamme eri mieltä, oikealla laukalla olisi helpointa kaartaa portille. Vielä aivan seinän tai aidan lähelläkin hevonen näkee tilaisuuden kääntyä jyrkästi oikealle. Usein laukan nostoa harjoitellaan keskiympyrällä koska se on mukavan loiva ja helppo liike, jossa hevosella pitäisi olla helppo nostaa oikea laukka. Mielestäni on kuitenkin tärkeätä miettiä tarkemmin missä kohtaa volttia hevonen luonnostaan nostaa oikean laukan helposti.
[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] A [/dropcap]lla olevaan kuvaan olen piirtänyt valjakkoajon FEI9 kouluohjelman laukannostot. Nostot tulee molemmissa kierroksissa nostaa kahden pisteen välissä, eli kuski voi vaikuttaa siihen missä noston tekee. Ohjemassa nostetaan ensiksi vasen laukka portista katsottuna kentän taaimmassa kulmassa. Tässä kulmassa hevonen saattaa epäröidä sillä lyhyensivun keskellä istuu aina päätuomari. Muilta osin hevoselle on mieluisinta nostaa vasen laukka. Tässä kulmassa on mahdollista helpottaa laukannostoa hieman antamalla hevoselle selkeä vinkki siitä, että ollaan lähdössä takaisin portille päin. Tällä en tarkoita muuta kuin ihan pientä myötäämistä ulko-ohjalla, joka antaa hevosen ymmärtää mihin suuntaan ollaan jatkamassa. Epätaktisinta on ajaa huolimaton kulma ja joutua ohjaamaan hevosta ulospäin vielä laukannostossakin.
[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] O [/dropcap]hjelman toinen laukannosto tehdään huomattavasti hankalemmassa paikassa hevosen kentän hahmottamisen kannalta. Nosto tehdään taas kaarevalla uralla keskihalkaisijan ja uran välissä. Aikaisin nostettu laukka on vaarallisempi kuin hieman myöhemmäksi jätetty nosto. Jos laukannostoa valmistelee jo ennen keskihalkaisijaa voi hevonen tehdä päätöksen yrittää livahtaa vasemmalle portille, jolloin hevonen nostaa helposti väärän laukan. Hieman myöhempään jätetty nosto varmistaa sen, että hevonen on selvillä siitä mihin matka jatkuu jolloin hevonen nostaa helpommin oikean laukan.
[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] T [/dropcap]ällä en tarkoita, että hevonen nostaisi aina sen laukan, jollaa pääsee portille parhaiten. Hyvin ajetulla ja valmistetulla hevosella voi hyvin nostaa minkä laukan vaan missä vaan. Muistan kerran kun olin Calvinilla ajamassa maastossa naapuri ja hänen issikkansa kyydissä (tai issikka siis juoksi perässä). Nostin vuoroin vasenta ja oikeata laukkaa suoralla tiellä ja hän ihmetteli miten moinen on vaunuista käsin mahdollista. Samalla ponilla Tomas Eriksson kuitenkin painotti vuotta aikaisemmin Ypäjän maneesissa laukan noston sijoittamista suhteessa maneesin oveen viisaasti. Poni nosti aina keskiympyrällä väärän laukan ylemmän kuvan vaikeaksi näyttävässä paikassa.
Kuvassa kenttä ja portti
[facebook]
0 Comments