[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] A [/dropcap]ksu on 5-vuotias Eestinhevonen, joka tuli minulle kahdeksi viikoksi ohjasajettavaksi. Aksun on ollut hankala sisäänratsastettava ja se on hieman arka sen takana tapahtuvista asioista. Aksun omistajan mukaan hevonen tuntuu helposti liikkuvan käsijarru päällä. Aksu on suustaan herkkä mutta hevosen asettaminen ja taivuttaminen on hankalaa koska se helposti lähtee lapa edellä liusumaan käännöksistä ulos. Laukassa on ollut vaikeuksia, sillä Aksu on pelotellut omistajaansa pukeilla ja ohjattavuus tuntuu heikolta.

Olen ohjasajanut Aksua pari kertaa aikaisemmin, viimeksi edellisen viikon sunnuntaina. Oikeassa kierroksessa Aksu haluaa asettua ulos, eli hakee tukea vasemmasta ohjasta. Jos yrittää asettaa sisäänpäin ja hellittää ulko-ohjastuen, Aksu asetettuu lyhyesti sisään mutta samalla menettää tasapainonsa ja nostaa laukan. Aksu vastustaa oikealle asettumista ja itsensä kantamista melko voimakkaasti ja yrittää myös välillä rynnätä vauhdilla sensijaan, että tasapoinottaisi itse voltilla liikettään. Vasemmalle Aksu taas työntää eteenkin takaosaansa ulospäin. Molempiin suuntiin Aksu saisi tehdä väistöjä helpommin ja paremmassa tasapainossa. Ohjasajon jälkeen Aksu on joka kerta tuntunut tasapainoisemmalta ja asettununt molempiin suuntiin.

Ohessa video viime viikolta, jossa näkyy Aksun vastustelu ja laukkailu.

Päivä 1 -18.11. – tunnustelua ja kireyttä
Aksu on pelästynyt trailerissa edellisellä kuljetuskerralla ja olin luvannut ponini Calvinin seuraksi kuljetusta varten. Calvin lähti innokkaana koppiin ja lyhyt kuljetus Aksun tallilta sujui hyvin. Ohjasajoin Aksun heti vaikka nuori hevonen oli hieman ihmeissään mihin oli joutunut. Aksu on ollut viimeiset kolme vuotta tutussa kotitallissaan. Olin odottanut että Aksu yrittäisi taas vastustaa oikealle asettumista, mutta hevonen tuntui odotettua paremmalta. Omistajan mukaan viikon takaisen ajokerran jälkeen hän on saanut paremman kuvan siitä mihin asioihin Aksun kanssa pitäisi kiinnittää huomiota ja ratsastuksessa on löytynyt yhteinen sävel. Tunnutelimme peruasioita läpi. Aksu oli yleisesti hieman kiireinen, asekel hieman lyhyt ja etuset näyttivät osuvan maahan liian lyhyen ajan.

Päivä 2 – vapaa päivä, Aksu sai lepopäivän ja aikaa totutella uuteen talliin.

Päivä 3 – 20.11. Tasapainottelua ja hikeä
Tänään pelästyin kun pyysin Aksua raviin oikeassa kierroksessa. Liike näytti kovin epäsymmetriseltä, jopa epäpuhtaalta aina kun käänsin Aksun kulmaan. Aksu kiirehti eikä näyttänyt astuvan puhtaasti sisäetujalalleen. Ravitahti ei myöskään käännöksissä halunnut säilyä. Suurensin volttia ja päästin vapaat ohjat ja huomasin että epäpuhtaus liikkeessä poistui. Lähdin lisäämään volttiin kulmia, jotta Aksu joutuisi pyöristymään kunnolla ja taas suoristumaan palaten ulko-ohjastuelle. Kiinnitin huomiota siihen, että ravitahti kulmissa säilyi ja että etuosa aina seuraa ulko-ohjaa ulos. Kun liike tasapaonottui ja asettaminen sujui hyvin vaikeutimme tehtävää ja teimme avoväistöjä uraa pitkin. Siirtämällä hevosta avossa voi testata miten hyvin hevonen kuuntelee ulko-ohjaa ja hevonen joutuu siirtämään painoaan pois vahvemmalta jalaltaan.
Laukassa Aksu yritti rynnätä ja tasapaino tuntui heikolta. Aksu tuntui olettavan, että laukkaisimme vaan lyhyen pätkän mutta annoin sen jatkaa laukassa useita kierroksia. Sijoitin voltin lähelle kentän aitoja, jotta pystyi olemaan kädellä mahdollisimman kevyt ja antaa Aksun itse löytää tasapaino voltilla, ilman että joutuisin sitä liikaa ohjaamaan.
Vasemmassa kierroksessa ravasimme mahdollisimman tasapainoista ravia huomioiden, ettei takaosa pääsisi työntymään uralta ulos. Tässä kierroksessa Aksu näyttää liikkuvan hieman vaikeasti ja liiallinen asettaminen aiheuttaa takaosan liukumisen ulos.

Päivä 4 – Kunnon jumppaa
Jatkoimme samoja tehtäviä kuin eilen, kulmikasta volttia ja avoja ravissa. Tänään kiinnitin vielä enemmän huomiota siihen, että Aksu oikeasti liikkuisi tasaisesti eteen ja työntäisi takaosalla käännöksissä. Napsauttelin hieman raipalla korostaakseni eteenpäinpyrkimystä ja annoin Aksun ravata kunnolla eteen. Aksun askel kuitenkin helposti nopeutuu ja ravista tulee juokseva sekä muodosta pitkä. Estääkseni tämän tein kunnon puolipidätteitä ja temponvaihteluita. Kokoamisista ei vielä voi puhua, mutta hidastin tempoa kunnolla yrittäen saada Aksua siirtämään painoa takajaloilleen. Siirtymiset ovat Aksulle siitä hyvät, että vaikka Aksu on pehmeä ja hyvä suustaan se myös helposti jää kulkemaan kuolaimen taakse, jolloin sen muoto jää pitkäksi ja turhan pystyksi. Puolipidätteiden ja kokoamisten avulla sain Aksun liikkumaan enemmän ylämäkeen ja ensimmäistä kertaa sen askel myös venyi eikä nopeutunut! Laadukkaita raviaskelia oli vain muutamia, mutta niistä saa olla tyytyväinen. Lopussa sain Aksun venyttämään kaulaansa hieman alas, mutta alemmaksi olisi vielä varaa venyttää. En kuitenkaan laittanut ohjaa gramaanimaiseti kuolaimen kautta selustimeen, kyllä se venytys sieltä vielä tulee.

Päivä 5 – Piti olla kevyt päivä…
Tänään oli tarkoitus kahden rankemman päivän jälkeen ajaa kevyesti noin 20 minuuttia, mutta aivan siihen ei päästy. Aksu tuntui alkuun hieman tahmealta ja vaadin siltä taas laadukasta ravia. Sen saavuttamiseen meni tovi ja saimme tehdä samoja harjoituksia kuin aikaisempina päivinä. Ajoimme lyhyemmän ajan, mutta olisin mielelläni lopettanut aikaseimminkin jos Aksu olisi suostunut liikkumaan alusta hyvin. Mielestäni ei voi lopettaa niin kauan kuin annettu tehtävä ei toimi. Tärkeätä on tietenkin ettei vaadi mahdottomuuksia.

Päivä 6 – 23.11 – Ratsastus
Aksun omistaja ja mahdollinen vuokraaja kävivät ratsastamassa.

Päivä 7 – 24.11 – vapaa päivä

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *