Keväästä asti olen miettinyt hevosen kätisyyttä ja sitä miten hevosen vahvempi puoli vaikuttaa hevosen liikkeeseen. Nyt luulen ymmärtäväni asian hieman paremmin ja osaan nähdä kumpi puoli oikeasti on vahvempi. Uskon nyt myös osavani selittää asian paremmin.
Vahvempi puoli tarkoittaa sitä puolta, jonka etujalalle hevonen laittaa enemmän painoa. Hevonen yrittää aina työntää takajaloillaan tälle etujalalle enemmän painoa. Kun vahva etujalka on sisäpuolella hevonen tuntuu katuvan sisään. Tässä kierroksessa hevonen usein laukkaa paremmin ja se voi selästä tuntua jopa helpommalta asettaa, kunhan sitä pääsee sisäpohkeella tukemaan. Kun vahvempi etujalka on ulkopuolella hevonen tuntuu työntävän voltilta ulospäin. Tässä kierroksessa hevosta joutuu usein ulko-ohjalla jarruttamaan eikä ulkopohje tunnu menevän läpi.
Vino hevonen tuntuu mielestäni heikommassa kierroksessaan hieman painavalta ostoskärryltä. Tiedät varmasti tunteen kun parkkiapaikalla ostoskärry ei millään käänny vaikka se poikittaa (taipuu). Jarruttamatta kärry vaan jatkaa matkaa ulospäin vaikka kuinka haluaisi eteenpäin käännöksen suuntaan. Jos hevosen liikettä voltilla tarkkailee tarkasti huomaa saman kaavan. Takaulkokavio astuu usein etu-ulkokavion jäljen ulkopuolelle. Hevonen taipuu herkästi kaulastaan, mutta ei käänny helposti tai ei ainakaan heti pyydettäessä. Hevonen myös mielellään nojaa ulko-ohjaan.
Mieti miltä käännöksen pitäisi tuntua seuraavan kerran kun työnnät ostoskärryjä. Ostoskärryt kääntyvät usein helpoiten niin, että etupyörät jäävät paikoilleen ja takapyörät kääntyvät ulkokautta niin, että suunta muuttuu vaikka etupyörät eivät oikeastaan tehneet kunnon käännöksen. Oikea oppisessa käännöksessä etupyörät osallistuisivat käännökseen. Tämän korjaaminen saa hevosen suoristumaan ja aktivoimaan koko kehonsa oikealla tavalla. Korjaamisen periaatteesta myöhemmin.
Kuvassa Lidlin ostoskärry
0 Comments