[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] P [/dropcap]ääsiäismaanantai sujui Siuntiossa Kynnarilaisten hevosia ohjasajaen. Oppilaat ovat todella motivoituneita ja hevoset hienoja. Olen jo oppinut heiltä paljon uutta.
[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] A [/dropcap]amun ensimmäinen hevonen olis 3-vuotias puoliveritamma, jota olen ohjasajanut kesästä lähtien, eli arviolta parikymmentä kertaa. Tamma on edennyt selkeydestä selkeyteen ja malttaa nyt aloittaa kiltisti käynnissä uraa pitkin, ravia ja laukkaa voi pyytää lähes kuiskaamalla ja myös väistöt onnistuvat käynnissä mallikkaasti. Pari viimeistä kertaa olemme myös hypänneet pääty-ympyrällä pienen esteen. Ensimmäisinä kertoina ongelmana oli, että tamma ei halunut liikkua voltilla eteenpäin vaan pysähtyi ja kääntyi katsomaan minua. Samaa omistaja kertoi tamman tehneet juoksuttaessa. Kääntymiseen voi mielestäni olla kaksi syytä.

[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] H [/dropcap] Hevonen on voinut oppia, että kääntymisellä saa aikaiseksi tauon jos ohjastaja korjaa tilanteen keräämällä ohjat, ottaa ohjasta talutusotteen kuolaimen läheltä ja lähtee taluttamaan heovsta uudelleen voltille. Oikea tapa mielestäni korjata tilanne on lähteä nopeasti kiertämään hevosen taakse ja pyytämään hevosta uudelleen eteen. Näin voltti ja ohjasajaminen jatkuu ja hevonen ei pääse lintsaamaan tehtävästä. Tähän tilanteeseen siis pätee periaate numero 1, apua jatketaan kunnes hevonen reagoi oikein. Tällä tavalla hevonen usein lopettaa voltilla kääntymisen melko pian. Siinä tapauksessa, että hevonen lähtee pyörimään voimakkaasti ympäri ja ohjat kiertyvät kaulan ympärille on tilanne tietenkin korjattava pysähtymällä ja selvittämällä ohjat. Tämä on ehkä tyypillisin tapa miten hevonen voi päästä vapaaksi. Ainakaan minä en aina saa hevosta pysähtymään jos ohjat ovat pari kierrosta kaulan ympärillä. =)

Bambi 3v. Kuva: Kirsi Helenius

[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] T [/dropcap]odennäköisin syy hevosen kääntymiseen voiltilla on mielestäni on se, että ohjastaja on sijoittunut hevosen kulkusuuntaan nähden väärin. Hevonen tulkitsee koko ajan ihmisen elekieltä. Hevonen ei koskaan luonnossa saa leikata määrätietoisesti tai uhkaavasti liikkuvan johtajahevosen suunniteltua reittiä. Jos olet pitänyt hevosta vapaana pyöröaitauksesta tiedät mitä tarkoitan. Jos ihminen pyöröaitauksessa katkaisee hevosen reitin, hevonen kääntyy ympäri ja vaihtaa suuntaa. Ohjasajossa hevonen, varsinkin nuori hevonen, tulkitsee ohjastajaa samalla tavalla. Vanhempi ja ihmisten tapoihin tottuneempi hevonen saattaa olla jopa turhan tottunut siihen, ettei ihmistä tarvitse väistää. Elekielen käyttöä kannattaa mielestäni hyödyntää kaikkien hevosten kanssa mahdollisimman paljon. Näin hevosen saa tottelemaan pienemmillä avuilla. Myös kuolaintuntumaa saa näin vähennettyä ja hevonen kantaa itseään paremmin.

[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] A [/dropcap]lla olevassa kuvassa yritän selittää hevosen kääntymistä. Katkoviivalla on merkitty voltti, jota hevonen, eli ruska viiva, liikkuu nuolen osoittamassa kierroksessa. Sininen piste on ohjastaja, jolla on hevonen kahdessa pitkässä ohjassa.


[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] E [/dropcap]nsimmäisessä kuvassa ohjastaja on rintapuoli hevoseen päin niin, että ohjastajan kulkusuunta pysyy juuri ja juuri hevosen lavan alapuolella. Jos ohjastaja päättäisi hevosmaisesti hyökätä hevosen kimppuun, eli lähtisi juoksemaan suoraan eteenpäin (korvat luimussa) voisi hän purra hevosta kylkeen. Tässä tapauksessa hevonen ehtisi kuitenkin pois alta ottamalla muutaman nopeamman asekeleen eteenpäin. Toisessa kuvassa ohjastaja liikkuu voltilla liian edessä ja hevosen näkökulmasta ohjastajan ”hyökkäys” pitäisi torjua kääntymällä nopeasti ympäri. Nuori, helposti alistuva, hevonen siis arvioi meitä ohjastajina suurinpiirtein tällä tavalla. Mitä tottuneempi hevonen on ihmiseen ja juoksuttamiseen sen vähemmän se reagoi tällä tavalla. Tämän tavan reagoida voi kuitenkin kaivaa jokaisesta hevosesta esiin.
[dropcap style=”font-size: 40px; color: #9b9b9b;”] V [/dropcap]iimeisessä kuvassa ohjastaja on korjaamassa tilannetta kuten edellä kuvasin. Ohjastaja on lähtenyt kiertämään takaisin hevosen oikealle puolelle ja uudella kulkusuunnallaan (hyökkäys hevosen takamukseen) kehottaa hevosta väistämään eteenpäin.
Kynnarissa ohjasajoin kaikkiaan kuusi hevosta, muutamaa hevosta omistajat ajoivat myös ansiokkaasti itse. Lisäksi kävin ensimmäistä kertaa toisella tallilla Siuntiossa tutustumassa varsinaiseen Black Beautyyn, eli nelivuotiaaseen täykkärisukuiseen kouluratsun alkuun. Mutta lisää näistä tuttavuuksista myöhemmin.

Kuvassa ihanan osaava 3v tamma Cameron.

[facebook]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *